Dětské příkrmy na dovolené. Tipy a triky!

Začíná období letních dovolených! Plánujete s rodinnou vyjet na nějaký čas mimo domov a přemýšlíte o tom, jak vyřešit stravu pro vaše malé batole, které právě začalo s příkrmy? Nemusí to být vůbec žádný problém:) Pomůžeme vám se na vaše cestování připravit tak, aby vás na dovolené nic nezaskočilo:) 

 

 Facebook Ads-164

 

Než odjedete...

Plánování příkrmů pro malé děti na dovolenou vyžaduje přípravu, která se odvíjí primárně od vámi vybrané destinace. Při cestování do různých zemí je důležité vědět, jaké možnosti příkrmů a dětské stravy jsou dostupné.

 

Tip:

V klidu domova  si zjistěte co nejvíce informací o cílové zemi, jejích potravinových standardech a dostupnosti dětské stravy. V některých zemích lze dětskou stravu pořídit například jen v lékárnách nebo specializovaných obchodech.

 

Svačinek není nikdy dost

Ať už na dovolenou jedete autem nebo letadlem, doba přesunu asi nikdy nebude tak krátká, abyste se neobešli bez svačinek. Na samotnou cestu volte vždy jednoduché a lehce přenosné příkrmy. Vhodnou variantou bývá ovoce a zelenina - ideální jsou například banány nebo avokádo, které máte rovnou v praktickém obalu:) Možností na delší cestu jsou instantní kaše, které můžete snadno smíchat s vodou (například teplou z termosky) nebo mlékem. Doporučujeme mít v záloze i sušené ovoce,  dětské křupky a oblíbené sušenky... v tomto případě je vhodné mít po ruce i vlhčené ubrousky, navlhčené mušelínové pleny na otření strávníka a autosedačku ochránit pratelnou vložkou:)  

 

Facebook Ads - 2023-11-20T115022.414

 

Hotové příkrmy

Pokud preferujete variantu hotových, kupovaných příkrmů, bývá to po všech stránkách mnohem jednodušší. Připravte si sebou několik skleniček do zálohy (ať už do hlavního zavazadla do letadla nebo do bezedného kufru vašeho auta:) a zbytek můžete pohodlně dokoupit na místě. Většina evropských zemí má vysokou úroveň dostupnosti běžných příkrmů i ostatních potřeb pro miminka. Je dobré si jen dopředu ověřit, zda je v blízkosti vašeho ubytování vhodný market, drogerie nebo lékárna, kde dětskou stravu seženete. 

 

Domácí stravování

Pokud jste zvyklí vaším malým pokladům příkrmy připravovat doma, vyžaduje to samozřejmě trochu více přípravy. Udělejte si seznam příkrmů, které si sebou připravíte, a vybavení, které budete potřebovat (mističky, tyčový mixér, příbory..).

 

Tip:

Pokus si přibalíte nějakého toho elektrického pomocníka (rychlovarnou konvici, tyčový mixér, sterilizátor, atd.) zjistěte si dopředu jaké je v dané zemi napětí a typ zásuvky. Mohla by se hodit redukce:)

 

I v tomto případě je dobré si zjistit, jaké možnosti jsou dostupné v lokalitě vaší cílové destinace. Zda se v blízkosti nachází supermarket nebo trh, kde budete moci dokoupit případné suroviny či čerstvou zeleninu a ovoce. Počítejte i s možností, že budete muset upravit jídelníček podle místních podmínek.  

Pokud se vydáváte na dovolenou do země, která oplývá výhodou čerstvého ovoce, máte svačinky víceméně vyřešené.  Ovoce stačí jen dobře umýt a rozmačkat vidličkou nebo naopak nakrájet na malé kousky. Každopádně je dobré mít v zásobě několik ovocných či zeleninových kapsiček, které bývají jistotou a rychlou záchrannou volbou. 

 

Facebook Ads - 2023-11-20T114545.318

 

Příprava a balení

Při samotné přípravě příkrmů sebou zvolte raději osvědčené recepty, které vaše dítě již zná a dobře snáší. Skleničky a vhodné přenosné nádoby (hermeticky uzavíratelné) jsou nutností. Na trhu jsou také plnící kapsičky, do kterých můžete dávat rozmixovanou stravu, což je velmi praktická varianta. Jsou velmi skladné a obejdete se i bez příboru. 

Zásadní je však správné skladování a chlazení. Připravené příkrmy ve skleničkách můžete zamrazit nebo minimálně zchladit v ledničce před samotnou cestou. Pro přesun pak používejte chladící tašky nebo boxy s ledovými vložkami.

 

Jak na "rychlozavařování"

Pokud si chcete vaše domácí příkrmy připravit předem, můžete je jednoduše zavařit a vzít na dovolenou s sebou. Tady je jednoduchý postup na ovocnou či zeleninovou svačinku připravenou tak, aby vám na dovolené vydržela:)

 

  • Ovoce/zeleninu důkladně omyjeme.
  • Podle druhu ovoce buď oloupejte, vykrájejte jádřince, větší kusy pokrájejte na menší. Můžete použít i kombinace například dvou druhů ovoce.
  • Vše připravené vložte do hrnce.
  • Zprvu podlijte trochou vody, aby se ovoce nepřipalovalo, později samo pustí šťávu.
  • Za občasného míchání duste pod pokličkou do měkka.
  • Hotovou směs buď domixujte na kaši, nebo nechte malé kousky ve vzniklé kašičce. 
  • Ještě horké plňte do umytých, vysterilizovaných sklenic, uzavřete víčkem a obraťte dnem vzhůru. Abyste měli jistotu, že vám přesnídávky déle vydrží, můžete je ještě zavařit na na 80 °C na cca 20min.:)

 

Ohřívání příkrmů

Pro bezpečné ohřívání příkrmů jsou ideální přenosné ohřívače, ale je možné využít i horkou vodu (doporučujeme přibalit si rychlovarnou konvici!).  Pro některé rodiče může být totiž pohodlnější nakrmit v klidu miminko na pokoji/ubytování a ven pak sebou brát jen jídlo, které se ohřívat nemusí.  Společnost a restaurace jsou ale naštěstí už natolik připravené na malé dětské zákazníky, že ve většině zemí opravdu nebývá problém nechat si ohřát jídlo v restauraci. Jsou ověřené země, kde je personál restaurací maximálně vstřícný a přátelský k rodinám s dětmi a pomohou vám tak pokrmy bez problémů připravit i naservírovat (Itálie, Skandinávie). 

 

Tip:

Pokud trávíte většinu dní vaší dovolené v přírodě, můžete snadno ohřívat příkrmy i tam. Sbalte si s sebou termosku na horkou vodou a velký hrneček. Do něj nalijte vždy trochu horké vody a vložte otevřenou skleničku až po hrdlo a lžičkou míchejte. Několikrát horkou vodu vyměňte a za chvíli budete mít příkrm krásně teplý:)

 

Dostatečné množství vody

Pokud není v cílové destinaci dostupná kvalitní voda, vezměte s sebou dostatek balené vody nejen na samotné pití, ale také právě na přípravu pokrmů. Stejně tak nezapomeňte na správně naplněnou lékárničku - mějte s sebou základní léky včetně prostředků proti zažívacím potížím.

 

Mušelínová plenka Big Nappies 3

 

Při přípravě a balení příkrmů na letní dovolenou je důležité myslet na bezpečnost a zdraví vašeho děťátka, ale také na vaše pohodlí.  Tím, že budete dobře připraveni a budete mít dostatek informací o své destinaci,  můžete v tomto ohledu zajistit příjemnou dovolenou celé vaší rodině:) V neposlední řadě však myslete na to, že i vy, maminky, byste si měly situaci co nejméně komplikovat a prakticky co nejvíce zjednodušit - je to přeci jen i vaše dovolená!:)

  

Tak šťastnou cestu a dobrou chuť kdekoli!

 

Vaše Tereza ze Sleepee