Jak nastavit po prázdninách spánkovou rutinu?

Prázdniny to je u většiny z nás volnější režim, večerní ponocování a dlouhé ranní vyspávání. S blížícím se prvním září se však nezadržitelně blíží i běžné podzimní tempo a s ním spojené brzké vstávání a časné večerní usínání. Jak tento nechvalný návrat do školního režimu zvládnout co nejlépe? Zejména, když může být obtížný a plný nesnází i pro nás rodiče?:) Přinášíme několik ověřených tipů, jak vše zvládnout tak, aby to fungovalo, navíc s letní pohodou a stále ještě prosluněným klidem! 

 

8

 

Ideální je postupná změna  

Jakýkoli zavedený režim se nevyplácí měnit náhle, ze dne na den. Začněte postupně posouvat dobu, kdy se děti chystají spát, každý večer o 15 - 30 minut dříve. Mohl by vám na to stačit poslední prázdninový týden, někomu se však vyplatí začít ještě o něco dříve. Stejným způsobem posouvejte i čas ranního vstávání. Každý den o kousek, až dosáhnete ideálního času. Tímto způsobem si tělo i hlava nejlépe zvykne na nový rytmus.  

 

Nastavte si pevné časy 

Důležitým krokem je pevné stanovení času, kdy budou děti chodit spát a kdy vstávat.  Snažte se tento čas dodržovat i o víkendech. Pravidelnost je totiž klíčová, protože tělo si zvykne na určité rytmy a vaše děti tak budou přirozeně cítit únavu ve stejnou dobu každý den.

 

7

 

V některých rodinách pomůže stanovit si také čas večeře. I přibližný čas společného jídla může pomoci celý podvečer/večer lépe uchopit. Pokud k povinnostem vašich dětí patří například večerní úklid hraček, domluvte se s nimi, že je ideální uklidit je před/po večeři, aby měli přehled a přesný čas, kdy svoje povinnosti plnit. Pokud jsou totiž jasná pravidla a trváme na nich, je to pro děti daleko lépe pochopitelné, než když neustále přistupujeme na nějaké kompromisy a měnící se požadavky (úklid hraček dnes až po koupání, večeře u pohádky, příprava aktovky těsně před spaním, atd.).

 

Oblíbené večerní rituály

Večerní rituály obecně pomáhají dětem (i dospělým) uvolnit se a připravit na spánek. Ty mohou zahrnovat čtení, teplou koupel, poslech uklidňující hudby nebo klidně i jemné cvičení. Mělo by to být cokoli klidného a relaxačního. Důležité je, aby tyto aktivity byly každý večer stejné a děti si na ně hezky zvykly. Můžete zkusit i něco zábavného, na co se děti budou každý večer těšit. Vtipnou knížku, poslech zábavně namluvených pohádek, vaše legrační historky z dětství. Všechny tyto věci děti milují a možná budou  po několika takových večerech v postýlkách připravení dřív, než řeknete “vyčistit zuby”:) 

 

9

 

Omezení elektroniky před spaním

Modré světlo z obrazovek narušuje produkci melatoninu, tedy hormonu, který  reguluje spánek. Proto je důležité, aby děti alespoň hodinu před spaním nepoužívaly žádná elektronická zařízení, jako jsou tablety, telefony nebo televize. Všechny tyto aktivity vedou k obtížnějšímu usínání. Místo toho zkuste knížku nebo klidnou hru (ne čtyřhodinové Dostihy:). 

 

Ideální podmínky pro spánek

Prostředí, ve kterém děti spí, by mělo být co nejvíce příjemné a klidné. Pohodlná postýlka, správná teplota v pokoji, zatemnění oken a minimum rušivých elementů. Klidné a tiché prostředí totiž podporuje hlubší a kvalitnější spánek.

Ke snadnějšímu návratu do školní a školkové rutiny můžete také v pokojíčku provést pár změn, aby byl tak nějak atraktivnější. Zkuste například některé části přestavět, protřídit nepoužívané hračky nebo pořídit několik nových zábavných kousků:) Inspirovat se můžete zde. Postačí ale i například výměna povlečení s oblíbeným motivem nebo nové pyžamko se superhrdinou:)

 

Buďte trpěliví a důslední

Každá změna zabere nějaký čas, aby se správně usadila. Nejinak je to u spánkové rutiny. Proto buďte trpěliví. Nezapomínejte, že každé dítě je jiné. Respektujte jeho individuální potřeby, poslouchejte jeho signály. Některé děti potřebují více času na uklidnění před spaním, jiné zase více spánku. Svůj “plán” tomu přizpůsobte. Důležité je, aby se vaše malé potomstvo cítilo pohodlně a mělo dostatek času na hraní, povinnosti i odpočinek.

 

Facebook Ads-169_1

 

Když děti "protestují"

Děti mohou také zpočátku proti novým pravidlům protestovat, ale vaše důslednost a laskavost pomohou, aby si na nový režim hezky zvykly. A pokud nechtějí spolupracovat, nezoufejte. Zkuste je zapojit do procesu, dávejte jim na výběr, jaké aktivity by je před spaním bavily nebo co by jim večerní povinnosti usnadnilo a zpříjemnilo. Nechte si od nich jednoduše poradit:)

 

Nastavení spánkové rutiny už tak nějak patří k nepříliš oblíbeným povinnostem závěru každých letních prázdnin:) Pravidelný a dostatečný spánek však dětem velmi pomůže všechny jejich budoucí povinnosti zvládnout,  budou se lépe soustředit a dobrá nálada plus dostatek energie jim usnadní všechny aktivity a nová dobrodružství, která na ně po letních prázdninách čekají!:) 

 

Vaše Tereza z Monbaby