Kdy a jak odplenkovat miminko? Praktické tipy a triky.

Odplenkování je velkým a důležitým krokem ve vývoji dítěte, ale také velká změna a vítaný upgrade v životě rodičů a v neposlední řadě i rozpočtu:) Touhu zbavit děťátko plenek má každá maminka jinak velkou, primárně je ale k tomu potřeba přistupovat velmi individuálně. Protože každé dítě je jiné, jedinečné a přirozeně v jiný čas připravené.  Celý tento proces tak vyžaduje správné načasování a velkou trpělivost.

 

Facebook Ads - 2024-06-25T141306.607

 

Kdy začít s odplenkováním?

Stejně jako v mnoha jiných případech, i tady platí, že každé dítě má svůj vlastní čas. Některé děti mohou být na odplenkování připravené brzy - například už kolem 18 měsíce, zatímco jiné třeba až kolem třetího roku i déle. 

Existují určité fyzické a emocionální známky připravenosti, ke kterým můžeme přihlížet. Například pravidelně suché plenky po dobu dvou hodin a déle. U některých dětí lze zpozorovat i pravidelné časy na vykonání potřeby nebo projevují zájem o nočník a toaletu, případně už samy ukazují/naznačují svou potřebu. Důležitá je ale také schopnost přijmout, pochopit a následovat základní pokyny.

 

Obecně platí, že do 18 měsíce děti nebývají příliš schopni moč zadržovat či jinak regulovat.

 

Pokud nějak intuitivně cítíte, že na to váš malý poklad ještě připravený není, nenuťte se do toho. Počkejte ještě nějaký čas, i když třeba vaši vrstevníci jsou na tom jinak. Vyžadovalo by to totiž daleko větší úsilí, úspěch by se nemusel dostavit a demotivované by bylo nejen vaše maličké, ale i vy. 

 

Facebook Ads - 2024-06-25T141240.280

 

Jak začít s odplenkováním?

Primární je mít na celý proces odplenkování dostatek času a trpělivosti. Přihlédněte se začátkem i k vašemu osobnímu nebo rodinnému nastavení, například nezačínejte s odplenkováním, pokud se stěhujete, malujete nebo máte před sebou nějaké velké změny či starosti. 

 

Metody odplenkování

Před začátkem můžete také prozkoumat různé metody - například velmi oblíbenou “indiánskou metodu”. Indiánská metoda odplenkování, často označovaná také jako „bezplenková komunikační metoda“ (EC - Elimination Communication), je tradiční přístup, který spoléhá na pozorování, komunikaci a intuitivní pochopení potřeb dítěte. Klíčovou součástí je pozorné sledování signálů, které děti vysílají, když potřebují vykonat potřebu (například změna výrazu obličeje, změna v chování-neklid nebo zastavení hry, případně nějaké zvukové signály). Rodiče se učí tyto signály rozpoznávat a okamžitě reagovat - vezmou děťátko na místo určené pro vykonání potřeby (nočník, záchod, umyvadlo..)

 

S touto metodou se dá začít již od útlého kojeneckého věku, případně od úplného narození. Celkově však vyžaduje velkou flexibilitu a dlouhodobou trpělivost. 

 

Pokud je vám bližší “klasický” způsob a jste vy i váš malý potomek připravení - je na čase pořídit nočník nebo záchodové sedátko:) V ideálním případě ho vyberte společně s vaší ratolestí (nehleďte na zvolený design:) Odměnou vám bude hned v začátku kladný vztah vašeho drobečka k nové činnosti, což je přesně to, co chceme. Umožněte se s nočníkem seznámit, prozkoumat a vysvětlete, k čemu slouží. Můžete se předpřipravit i například čtením zábavných dětských knih o návštěvě záchodu a nočníků či vylučování samotném, jistě najdete i kvalitní dětské písničky a říkadla:) Ať už jakkoli, vytvořte v dítěti zájem, motivaci a komu se povede i těšení:) 

 

Facebook Ads - 2024-06-25T141253.754

 

Pravidelné intervaly a rituály

Velmi důležitá je v celém procesu rutina - návštěva nočníku by se měla opakovat v pravidelných intervalech po celý den - například hned ráno po probuzení, po každém jídle, vždy před spinkáním…Můžete si z návštěvy nočníku vytvořit až jakýsi rituál - pokaždé si zazpívat písničku, zahrát Koulela se brambora nebo prohlédnout leporelo:) Nikdy však na nočníku nepodávejte jídlo!:)

 

Chvála, odměny a trpělivost

Pochvala je alfa omega každého nového učení. Proto na ní ani v tomto případě rozhodně nezapomínejte! Pochvalte vaše děťátko za každý úspěch, ale i každý pokus. Nemusíte několikrát denně odměňovat sladkostí nebo materiální věcí, váš velký potlesk a upřímná radost jistě udělá službu ještě větší:) Buďte trpěliví a nikdy nekritizujte za neúspěchy.

 

Všechno je součástí procesu učení a negativní komentáře nebo vaše viditelné zklamání vás může vracet vždy na začátek nebo ještě dál.

 

Až se vám začne dařit, zkuste po malých intervalech plínku vynechávat. Samozřejmě se budou dít nehody, jsou normální a očekávané. Buďte klidní a děťátko povzbuďte, vše zkoušejte znovu.

 

Tip:

Opravdu skvělým obdobím na odplenkování je léto. Pokud trávíte hodně času venku, nechte vaše malé pobíhat bez plenek po zahradě a nočník mějte sebou. I když se vyčůrá kamkoliv mimo nočník, za každé provedení pochvalte, protože nebude do plenky, na kterou bylo doposud zvyklé. Pozorujte ho a snažte se mu vždy přistavit nočník, vysvětlovat, že tohle je to nejsprávnější místo, a uvidíte, že jednou se místo “zalévání” kytiček skutečně slavnostně trefí na svůj malý trůn:)

 

Praktické tipy pro odplenkování

V období odvykání si na plenku volte oblečení, které se vám i děťátku bude snadno svlékat. Kalhoty na zavazování, s laclem nebo na kšandy pro tentokrát raději vynechte, v začátcích jde opravdu o vteřiny a každá ušetřená se počítá a ta neušetřená pere:) 

Při cestování nebo návštěvách s sebou v ideálním případě berte vlastní nočník. Je totiž rozdíl zvykat si na “svůj” a cizí nebo ještě hůř muset si někde rovnou poradit s velkým záchodem:) Stejně tak po celou dobu tréninku sebou mějte vždy několik kusů náhradního oblečení!

 

Facebook Ads - 2024-06-25T141322.616

 

Noční odplenkování: 

Noční odplenkování je úplně jiná kapitola. Opravdu se nedoporučuje věnovat se obojímu současně. Až se vám podaří odplenkovat dítě přes den, vše se usadí, budete mít jistotu a pravidelně suché prádlo (například jeden měsíc v kuse), můžete začít postupně odplenkovávat i na noc. Opět se ujistěte, zda je váš malý na další etapu připravený. Zadržovat moč ve spánku totiž není tak lehké jako v bdělém stavu. Celé tělo jen uvolněné, navíc spánek některých dětí bývá velmi tvrdý a neprobudí je ani samotné počůrání. 

 

Je důležité omezit pitný režim ve večerních hodinách, vždy se před spaním důkladně vyčůrat a ideálně budit na toaletu několikrát za noc.

 

Může se stát, že i když vaše malé bude úspěšně odplenklové přes den, bude trvat dlouhou dobu než se vám podaří vyřešit noc. Podle statistik totiž ještě téměř polovina pětiletých dětí nevydrží být každou noc suchá. Hranice úspěšného odplenkování na noc se tak přirozeně posunuje až do 6 let. 

Určitě si na toto období pořiďte nepropustné prostěradlo nebo ochrannou podložku a prostě počítejte s tím, že budete nejspíš nějakou dobu více prát a převlékat povlečení. Můžete střídat některá z našich oblíbených, což vám může tyto praktické starosti trochu zpříjemnit:)

 

Jako vždy se hodí i zásoba mušelínových plen na otírání, sušení a jiné činnosti s odplánováním spojené:) 

 

 Facebook Ads - 2024-06-25T141400.314

 

Odplenkování je proces, který vyžaduje trpělivost a velkou podporu. A každé dítě bude potřebovat svůj čas a tempo! Pokud se vám nedaří zbavit se plínky podle vašich představ, rada zní: nemějte žádnou představu. Postupujte podle vaší intuice, možností a předně potřeb vašeho děťátka. A hlavně pamatujte - trpělivost, trpělivost, trpělivost!:) Nakonec to zvládne každý a vůbec nezáleží na tom, jak dlouho to trvalo!:)

 

Vaše Tereza ze Sleepee