Příkrmy pro děti z podzimních surovin

Podzim je definitivně tu a stejně jako obnova šatníků (svetry a ponožky vpřed, tílka a kraťasy vzad) se i náš jídelníček přirozeně mění a přizpůsobuje novému ročnímu období. S postupným ochlazováním tělo touží a vyžaduje suroviny, které mu jednak pomohou udržet jeho zdraví a imunitu, ale také které mu dodají potřebnou energii během následujících chladnějších měsíců. A právě ovoce a zelenina, které v tuto dobu dozrává a je v plné sklizni, jsou tím nejlepším řešením. Všechny podzimní suroviny mají totiž momentálně své vrcholné období, jinými slovy nebudou nikdy ve větší kvalitě, lepší čerstvosti a vitamínové síle než právě teď. A to je přesně to, co chceme dopřát i těm nejmenším! Pojďme se společně podívat na podzimní favority v jídelníčku, čím jsou tak výjimeční a jaké dobroty z nich můžete připravit pro celou rodinu. 

 

Facebook Ads (31)

 

Zapomeňte na jahody

Pokud tedy řešíte zdravý jídelníček pro vás a vaši rodinu, je důležité držet se právě sezónních rytmů. Určitě si můžete dopřát jahody a maliny v říjnu, ale absolutně nic vašemu tělu nedají. Stačí otevřít dětskou ilustrovanou knihu o ročních období a hned uvidíte, že podzim je plný jablek, hrušek, švestek, brambor a dýní! Všechny tyto podzimní suroviny jsou navíc velmi vhodné pro první příkrmy vašich miminek, jsou ale také skvělé při objevování nových chutí a textur pro strávníky již zkušené:) Sezónním jídelníčkem nejenže nejpřirozeněji podpoříte zdravý růst a vývoj vašich dětí, ale také je naučíte, jaké suroviny k pravidelnému rytmu a období v roce patří.

 

Facebook Ads (3)

 

Jak vybírat?

Zeleninu vybírejte pečlivě, nejlépe v BIO kvalitě, která je bez pesticidů, toxických látek, dusičnanů a těžkých kovů. Výhoda podzimních surovin je ta, že většina dozrává právě v České republice, tedy lokálně.

 

Tip:

Čerstvou zeleninu si můžete jednoduše zamrazit a využít během zimních měsíců.

 

Jak připravit?

Nejšetrnější je příprava v páře. Zelenina si tak zachová nejen svou barvu, ale také chuť, je lépe stravitelná a nutričně bohatší. Vystačíte si navíc s obyčejným hrncem a pařákem nebo sítkem.

Po uvaření zeleninu rozmixujte nebo rozmačkejte najemno vidličkou. Malá miminka nejsou zvyklá na větší kousky a většinou neví co s nimi. Přechod od tekuté stravy by měl být postupný. Kousky přijdou na řadu až od cca 10. měsíce. 

Ideální je do rozmixované zeleniny přidat tekutinu. Třeba tu, ve které jste zeleninu vařili. Využít lze i mateřské mléko. Nakonec je ještě podstatné příkrm zakápnout dvěma kapkami kvalitního oleje (za studena lisovaného), protože některé vitamíny se vážou na tuky.

 

Facebook Ads (4)

 

 

Podzimní poklady

Jaké podzimní poklady si tedy můžeme v jídelníčku dopřát a čím pro nás budou tak přínosné?

 

Podzimní zelenina a ovoce vhodná pro "první lžičku"

  • mrkev, 
  • brambora,
  • petržel,
  • celer,
  • batát,  
  • dýně, 
  • červená řepa,
  • pastinák,
  • jablka,
  • hrušky,
  • švestky

 

Později vyzkoušejte „nafukovací“ druhy jako podzimní květák, brokolice, které jsou vhodné od ukončeného 6. měsíce. 

 

Dýně

Dýně je jednou z nejoblíbenějších podzimních surovin.  Je bohatá na vitamín A, který podporuje zrak, růst a imunitní systém. Dýně obecně podporují trávení a díky obsahu draslíku pomáhají činnosti srdce. Mají jemnou sladkou chuť, kterou děti milují. Jsou proto vhodné při zavádění příkrmů, jsou lehce stravitelné, můžete je velmi dobře kombinovat s jinou zeleninou, masem nebo obilovinami, ale fungují skvěle i samostatně například jen s kapkou olivového oleje.

 

Dýňová polévka pro celou rodinu

1 dýně (například Hokkaido nemusí se loupat), lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, (případně 1 cibule a 1 stroužek česneku), špetka zázvoru, kurkumy, tymián, 1 l domácího vývaru, 1 kelímek smetany nebo kokosového mléka,  zakysaná smetena na ozdobu

 

Očištěnou dýni rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte ji i se slupkou na menší kousky. Na másle ve větším hrnci orestujte cibuli a česnek, vmíchejte koření a dýni. Zalijte vývarem a vařte při střední teplotě za občasného míchání do měkka (15-20 min). Poté rozmixujte, vmíchejte smetanu, znovu prohřejte a podávejte ozdobené lžící zakysané smetany:)

 

Facebook Ads (1)

 

Jablka a hrušky

Podzim rovná se sklizeň jablek a hrušek. Jablka jsou plná vlákniny, vitamínu C a draslíku. Navíc zlepšují trávení, podporují imunitu a díky obsahu antioxidantů bojují proti volným radikálům, čímž pomáhají předcházet nemocem. Hrušky kromě vitamínu C a vlákniny obsahují měď i vitamíny skupiny B. Podporují imunitní systém a pomáhají při regeneraci tkání. Oba tyto druhy podzimního ovoce jsou přirozeně sladké, díky čemuž jsou ideální právě pro jemné ovocné příkrmy a různé svačinky a to i pro děti s citlivým bříškem.

 

Jablečno-hrušková přesnídávka 

1 jablko, 1 hruška, ovesné vločky, voda

Jablka a hrušky oloupejte, nakrájejte a duste pod pokličkou na malém plameni do úplného změknutí. Rozmixujte nebo rozmačkejte na hladké pyré. Pokud je pyré příliš husté, přidejte trochu vody. Přisypte l-2 lžíce ovesných vloček a máte hotovo:) Dle chuti a preferencí můžete i lehce dochutit medem, skořicí nebo třeba badyánem..ale z dobrých podzimních jablek a hrušek to není vůbec nutné:)

 

Facebook Ads (6)

 

Švestky

Švestky jsou oblíbená podzimní surovina. Mají přirozeně sladkou chuť, jsou bohaté na vitamín K, vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Švestky podporují zdraví růst kostí, pomáhají při trávení a působí preventivně proti zácpě. Pokud má například vaše ratolest tyto sklony, švestkové pyré může být skvělým řešením.

 

Švestkové pyré

Čerstvé švestky,  trochu citronové šťávy, neochucená instantní rýžová kaše

Omyté švestky vypeckujte a duste při mírné teplotě. Po změknutí rozmixujte do hladké konzistence. Vodu tentokrát přidávat nemusíte, švestky samy pustí dost šťávy. Přidejte trochu citrónové šťávy a dle potřeby zahustěte rýžovou kaší. 

 

Tip:

Pokud vás zajímá více zdravých receptů ze švestek, mrkněte na článek "Zdravé švestky 3x jinak" na Moniel blogu.

 

Mrkev

Mrkev je podzimní klasika plná důležitého beta-karotenu. Ten se v těle přeměňuje na vitamín A, který podporuje dobrý zrak a imunitu. Vedle beta-karotenu obsahuje také vitamín K1, vlákninu a draslík. Mrkev je také skvělá pro zdraví pokožky a dobré trávení. Má jemnou a sladkou chuť, děti jí většinou milují. Má jemnou texturu a je lehce stravitelná, čímž se stává vyhledávanou variantou pro ty úplně první příkrmy.

 

Dušená mrkev s hráškem

2 mrkve, (1 lžička hladké mouky), hrst mraženého hrášku, máslo, (sůl)

Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Připravenou mrkve vložte na rozehřáté máslo v kastrolu a přidejte mražený hrášek. Krátce orestujte, případně trochu osolte. Poté zalijte vodou a na mírném ohni duste cca 10 - 15 minut. Pokud preferujete lepší konzistenci, zahustěte jíškou z mouky.

 

Červená řepa

Červená řepa je taková růžová podzimní královna. Je bohatá na železo a kyselinu listovou (folát), mangan, vitamín C a vlákninu. Svým obsahem vitamínů podporuje nejen zdravý růst a vývoj, ale také zdraví krve. Obecně zlepšuje trávení a má detoxikační účinky na tělo. Má výraznou barvu, která bývá na talíři velmi zábavná:) Při zavádění řepy do jídelníčku raději začněte s menším množstvím, protože má poměrně výraznou chuť.

 

Pyré z červené řepy 

Řepu oloupejte, pokrájejte a na mírném plameni vařte do měkka. Počítejte s tím, že to b bude trvat trochu déle (až 50 min). Řepu můžete také upéct v alobalu. Rozmixujte na hladké pyré. Řepu můžete podávat samotnou nebo ji nakombinovat s bramborem, batáty, hovězím masem, ale také například s jablkem! 

 

Facebook Ads (7)

 

Brambory a batáty

Brambory i batáty (sladké brambory) jsou výborným zdrojem energie díky komplexním sacharidům. Brambory obsahují důležité škroby, vitamín C, vitamíny skupiny B (B6), vlákninu, hořčík a draslík, který podporuje zdraví srdce. 

Batáty vedle vitamínu C, vlákniny, manganu a draslíku jsou bohaté na vitamín A. Právě díky jeho vysokému obsahu podporují zdraví očí a pokožku. Batáty mají sladší chuť, jsou velmi dobře stravitelné a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi.

 

Bátáty s cuketou a brokolicí

1 sladká brambora, pár kousků brokolicových hlaviček, půl menší cukety, lžíce oleje nebo másla

Všechny suroviny oloupejte a nakrájejte. Vařte v páří nebo trošce vody přibližně 15 minut do úplného změknutí. Nakonec přidejte máslo nebo olej a vše spolu umixujte do hladka. 

 

Facebook Ads (8)

 

Podzim nám každoročně přináší bohatou úrodu báječných a výživných plodin a bylo by opravdu škoda toto období promarnit! Jsou skvělým základem pro podzimní kuchyň, na kterou už se po horkých letních dnech možná i těšíte:) My tedy rozhodně ano! Tak ať vám letošní podzim chutná! 

 

Vaše Tereza ze Sleepee