Občas není čas ztrácet čas! Obzvlášť pokud máte doma malé dítko, nebo dokonce dvě! Připravte super rychlý quinoa salát s pečenou dýní pro celou vaši rodinu. Granátové jablíčko a sýr feta doplní další prospěšné vitamíny a minerály a výživný pokrm pro podporu imunity je na světě!
Zdraví prospěšná quinoa
Neutrální chuť láká pro použití nasladko i naslano. Oblíbená obilnina je skvělým zdrojem vitamínu E, který má pozitivní vliv na pleť, chrání před volnými radikály a podporuje činnost nervové soustavy. Quinoa disponuje množstvím vápníku nepostradatelného pro zdravé kosti a funkci svalů, hořčíku pro podporu kvalitního spánku a bílkovin pro růst svalové hmoty. Quinoa se stane vaší oblíbenkyní – účinně podporuje spalování tuků a je vhodná i do redukčního jídelníčku. Díky obsahu komplexních sacharidů zasytí na delší dobu a upravuje hladinu cukru v krvi.
Dýně Hokkaido
Dýně pochází z japonského ostrova Hokkaido, odkud také pochází její název. Kromě toho, že dýně Hokkaido obsahuje množství betakarotenu, dodá lidskému tělu také vitamíny A, B i C a minerály, jako je hořčík, draslík, fosfor a tolik potřebný vápník. Dýně pomáhá léčit srdce, žaludek, ledviny a slinivku. Dietářky pak jistě potěší, že je vhodná i do diety.
Granátové jablko
Červená semínka obsahují množství vody a antioxidantů, vitamíny C a B a minerály – železo, draslík, mangan, měď i zinek. Účinně brání usazování volných radikálů v těle a vyrovnávají kyselé prostředí žaludku. Granátové jablko je ideální pro lepší trávení, zdravé cévy a optimální regulaci krevního tlaku. V neposlední řadě posiluje imunitu, zlepšuje hormonální rovnováhu a pleť.
Sýr feta
Řecký feta je oblíbený na celém světě. Díky jeho nezaměnitelné slané chuti, vysokému obsahu bílkovin, vitamínů A a K a železa, hořčíku i vápníku, je vhodný do zdravého jídelníčku. Feta má menší množství tuků než například čedar nebo parmazán. Prospěšné jsou jeho probiotika podporující imunitní systém a náš druhý mozek – střeva.
Quinoa salát s pečenou dýní, granátovým jablkem a fetou
Potřebné suroviny:
Na salát
- malá dýně Hokkaido
- 100 g guinoi
- 1 ks granátového jablka
- 200 g sýru feta
- listový špenát
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Na zálivku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce olivového oleje
- kůra z půlky limetky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce medu
Jednoduchý postup:
- Omytou a vydlabanou dýni pečeme v troubě na 200 °C do měkka. Poté polovinu nakrájíme na drobné kostičky, druhou umixujeme do hladkého pyré.
- Pyré dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Quinou si mezitím uvaříme do měkka podle doporučeného postupu.
- Granátové jablíčko přepůlíme a lžící z něj vybereme zrníčka. Použít můžeme také dřevěnou vařečku a zrníčka vyklepat.
- Fetu pokrájíme na malé kostky a pro zálivku smíchejte všechny suroviny.
- Do uvařené quinoi přidáme dýni, dýňové pyré, zrníčka granátového jablka, fetu, listy špenátu a zamícháme. Nakonec dle chuti zakápneme připravenou zálivkou. Dobrou chuť!
Tip od Sleepee: Pro ještě větší chuťový zážitek, podávejte s opraženými kousky pekanových ořechů.