Tipy na cvičení a aktivity pro miminka od narození cca do 3 měsíců

Čeká nás seriál o tom, co a proč zvolit u miminek za aktivity, aby to co nejlépe miminko rozvíjelo a podporovalo jej v přirozeném a kvalitním vývojiK tomu, abychom ale dokázali vhodnou aktivitu zvolit, musíme vědět, jak vypadá a jak se mění dětský vývoj, co miminko umí, co může zanedlouho umět a tedy jak mu k tomu pomoct.

 

7_1

 

Jmenuji se Marie Lanová a jsem dětská fyzioterapeutka, maminka syna a dcery, autorka online kurzu Průvodce psychomotorickým vývojem a několika webinářů. Ve své praxi se snažím o propojování informací do souvislostí, poukazovat na zažité rady a vzorce, které po vysvětlení souvislostí přestávají dávat smysl. Vždy se zaměřuji na individuální přístup ke každému dítěti a mamince, protože si myslím, že jedině když mám dostatek informací o miminku, prostředí, ve kterém vyrůstá, rodičích, jeho zdravotních problémech můžu vymyslet a napasovat terapii přímo pro dané miminko. Nejsem zastánce plošných doporučení pro všechny děti stejných, v dětské rehabilitaci neplatí, že to, co zafungovalo jedné mamince, zafunguje stroprocentně i druhé, protože každé miminko a jeho rodiče jsou jedineční, nikdo nemáme stejný start a podmínky doma a i zdánlivě stejný problém může mít jinou příčinu a je třeba jinak k němu přistupovat.


"S Moniel jsem se rozhodla začít spolupráci protože kvalitních informací pro rodiče je pořád žalostně málo, pořád přicházejí z porodnic a ordinací pediatrů neúplné, nesprávné a zavádějící informace a je potřeba využít každý dostupný kanál k šíření těch správných a vhodných informací pro co nejlepší vývoj našich nejmenších."

 

Na začátek je ale potřeba říct, že obzvláště u nejmenších miminek rozhodně platí, že méně je více.

 

"Novorozené miminko potřebuje mámu a ne obrovské množství hraček, aktivit, knížek a vjemů."

 

Jak vypadá vývoj v prvních 3 měsících?

Novorozené miminko je jak na bříšku, tak na zádech nestabilní, jeho pohybový projev je tzv. holokinetický, to znamená, že nedokáže oddělit pohyb hlavy nebo končetin od pohybu těla a pohybuje se pořád a celé. Postavení celého těla řídí postavení hlavičky. 

 

Facebook Ads (19)

 

Miminko je v záklonu a úklonu trupu, hlavičku má vždy otočenou k jedné straně, ještě nedokáže udržet hlavičku tak, aby koukalo přímo nad sebe. Podle toho, kam je otočená, se stáčí i celý trup. Pohyb miminka ovlivňuje spousta vrozených primitivních reflexů. Zdravé novorozené miminko by mělo na zádech i bříšku umět otočit hlavičku z jedné strany na druhou a zpět a díky tomu měnit i postavení a úklon celého trupu. Ručky i nožky má dítě spíše pokrčené, ručky v pěstičkách, nožkama kope

 

"Novorozené miminko velmi špatně a rozmazaně vidí, nezvládne se zadívat na jeden předmět, tzv. nedokáže fixovat očima, když je na podložce, právě kvůli nestabilitě."

 

Ve věku čtyř týdnů už můžeme první známky zafixování pohledu pozorovat a to hlavně v náručí, kdy tu stabilitu a jistotu dítěti dáme my. Měsíčnímu miminku už také začal mírně povolovat záklon trupu a hlavy i flekční držení končetin a celé se uvolňuje.

 

8_1

 

Ve věku šesti týdnů pozorujeme u miminka na zádech model šermíře, který nám ukazuje, že dítko už začíná fixovat očima i na podložce a nastaví celé tělo k “uchopení” předmětu, na který se kouká. Končetiny na straně pohledu jsou více natažené, dlaň otevřenější než na straně za hlavičkou.

Ve dvou měsících si začíná dítko spojovat prstíky na rukou a strkat do pusy, přizvedávat nožky. Už i hlavičku udrží na středu tak, že kouká přímo nad sebe. Na bříšku začíná prizvedavat hlavicku, lokty ma na úrovni raminek, ale opora vypadá asymetricky, každá ručka může být malinko jinde.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T112729.791

 

Ve třech měsících dítku definitivně povolil záklon hlavy a trupu, má napřímenou páteř, na zádech spojuje ruce, zvedá nožičky, na bříšku pase koníky - lokty jsou před ramínkama, pěstičky povolené, rozhlíží se po okolí.

 

Co je důležité tedy vědět?

Že se miminku obrovsky rychle mění opora o ruce na bříšku, že z nestabilní polohy se dítě dopracuje na bříšku i zádech ke stabilní, že na konci 3 měsíce dokáže spojovat ruce, dávat si je do pusy a rozhlížet se kolem sebe. 



Jak dítko správně rozvíjet? 

Od narození miminko pravidelně otáčet přes oba boky na bříško a trávit čas i v poloze na bříšku. Ze začátku po chviličkách, postupně čas prodlužovat tak, aby tam ale miminko bylo spokojené. Není nutné, aby miminko bylo na bříšku uplakané a nespokojené.

 

K čemu je poloha na bříšku dobrá?

Ke kvalitnímu dalšímu vývoji. Pokud nebude na bříšku trávit čas, nebude dítko na konci 3 měsíců pást koníky, protože trénink dělá mistra. Když nebude “trénovat”, nebude to umět. Zhruba od půl roka pak probíhá vývoj v podstatě jen z polohy na bříšku - lezení, sed, … a je potřeba, aby dítě polohu dokonale znalo, bylo si v ní jisté a umělo to v ní. 

 

V prvních týdnech života dítě potřebuje akorát maminku, kojení a pozornost. Pozorujte svoje miminko, vysledujte jeho potřeby, signály ke kojení, ve vhodné chvilce otáčejte na bříško.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T112917.587

 

Není potřeba množství hraček, naopak. Ukazujte v prvních týdnech dítěti hlavně svůj obličej, na ten stejně bude reagovat nejvíc. Naklánějte se nad ním, pusinkujte, mazlete, hlaďte, pohybujte se ze strany na stranu a sledujte, zda se za vámi točí. Myslete na to, že i samotné kojení je perfektním vstupem do kvalitního vývoje a následného vývoje řeči. Proto doporučuju moc se nestresovat v prvních týdnech tím, co všechno s dítětem dělat, v šestinedělí spolu klidně jen buďte.

 

Ve věku jednoho měsíce až 6 týdnů si začnete všímat, že dítko už na vás víc registruje, začíná se usmívat, když vás uvidí, začne být kontaktní a společenské.

 

10_1

 

Kolem dvou měsíců začne být vhodná hrazdička, kam zavěsíte pár hraček - není třeba dítě zahltit, ale upoutat jeho pozornost. Dítě zvedá ručky, nožky, mimoděk do hraček kopne, bouchne. Zatím nic není cíleným pohybem. Hračku ted dítě neuchopí, proto není potřeba mu nějaké nabízet k úchopu, má stále ještě aktivní úchopový reflex. Hrazdičku volte úplně jednoduchou, nejlépe jednobarevnou, aby na ní dítě zaujaly výrazné hračky.

 

Na bříšku, jak se postupně prodlužuje doba, kterou tam dítě stráví, pokládejte černobílé kartičky nebo hračky na zem před dítko tak, abychom ho nenutily zaklánět hlavu, ale dívat se spíš pod a lehce před sebe. Chybou je, když dítěti opíráme kartičky o stěnu nebo rozložíme leporelo a dítě je nuceno zaklánět hlavu. Podporujeme tím zbytečně záklon trupu místo napřímení.

 

Pár slov ke kontrastním věcem

Kontrastní hračky jsou skvělý nástroj, ale je potřeba je volit s rozumem. Zvolte opravdu jen pár kousků, jednu sadu kartiček a třeba chrastítko. Nenechte se zlákat černobílou hrací dekou, hrazdičkou i množstvím hraček. Potřebujeme, aby dítě tu hračku zachytilo pohledem, aby ji sledovalo, když s ní nad ním nebo před ním budeme pohybovat. Aby tvořila právě ten kontrast oproti okolí. Pokud bude mít kolem sebe kontrastní všechno, nadělá to víc škody než užitku, dítko bude zahlcené, převjemované.

 

Důležitou součástí kvalitního vývoje je samozřejmě handling. Naučte se dítko z podložky zvedat vždycky přes bok nabalením na jednu ruku - myslete na budoucí otočky a na to, že tu zvládne dítě už kolem půl roka, ale sklapovačku - kdybyste dítě zvedali kolmo z podložky nahoru - zvládne až v 5 letech a není potřeba dítěti takový pohyb takhle brzo ukazovat.

 

Facebook Ads (21)

 

Při nošení v náručí střídejte strany a to jak při klasickém nošení, tak v tygříkovi nebo klokánkovi, kterého můžete už kolem třech měsíců krásně využívat k napřimování páteře a koukání po okolí.

 

9_1

 

Vyvarujte se v prvních třech měsících všem lehátkám, houpátkům. Není potřeba, aby dítě takto trávilo čas, pasivní sed, pololeh není pro dítě žádnou vhodnou polohou, nabídnete mu tím polohu, na kterou ještě nemá “nárok” a podpoříte neideální vývoj. A to nechceme.

 

Shrnutí:

  • Pro správné rozvíjení je potřeba znát dětský vývoj, jeho posloupnost a kvalitu provedení.
  • Méně je více - Dítě potřebuje hlavně kontakt, spokojenou maminku a ne od narození být obklopeno množstvím hraček.
  • Pokud volíte kontrastní hračky, vyberte opravdu jen pár kousků.
  • Myslete na správný handling a manipulaci s miminkem spíš než na to, kolik aktivit mu zavedete do denního režimu. Bohatě postačí pravidelné otáčení na bříško a mluvení na miminko, zpívání, povídání pohádek.